Vizita në Evropë, Biden paralajmëron Rusinë kundër ‘aktiviteteve të dëmshme’

2 javë më parë

Vizita në Evropë, Biden paralajmëron Rusinë kundër ‘aktiviteteve të dëmshme’

Presidenti amerikan, Joe Biden u foli forcave amerikane me qendër në Mbretërinë e Bashkuar të mërkurën rreth përparësive të tij pasi mbërriti përpara takimit të G7.

Duke filluar udhëtimin e parë jashtë shtetit të mandatit të tij, Biden kërkon që të rivendos Shtetet e Bashkuara në skenën botërore, duke qëndruar në aleancë të aleatëve evropianë të tronditur thellë nga paraardhësi i tij dhe duke e shtyrë demokracinë si kulla e vetme e forcave në rritje të autoritarizmit.

Biden tha se trupat amerikane në Mbretërinë e Bashkuar ishin “diplomatë” dhe “ndërtues urash” dhe një “pjesë thelbësore” e të ashtuquajturës marrëdhënie speciale midis SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar, raporton AP, transmeton Klankosova.tv

Përpara takimeve të ardhshme të G7, NATO-s dhe BE-së, Biden tha “asnjë komb i vetëm që vepron i vetëm nuk mund të përmbushë të gjitha sfidat me të cilat përballemi sot”, përpara se të thotë se COVID-19 dhe ndryshimi i klimës duhet të trajtohet në një mënyrë multilaterale.

Udhëheqësi amerikan riafirmoi gjithashtu angazhimin e tij “të fortë” për NATO-n.

Biden gjithashtu tha se ai do të udhëtonte në Gjenevë për të folur me presidentin rus Vladimir Putin.

Ai tha se dëshironte një “marrëdhënie të qëndrueshme, të parashikueshme” me Rusinë.

Duke iu drejtuar trupave amerikane dhe familjeve të tyre në bazën ajrore RAF Mildenhall në Suffolk ku ai arriti para se të udhëtonte për në Cornwall, Biden tha se do t’i dërgonte një mesazh të qartë Putinit.

“Ne nuk po kërkojmë konflikt me Rusinë”, tha ai. “Ne duam një marrëdhënie të qëndrueshme dhe të parashikueshme … por unë kam qenë i qartë: Shtetet e Bashkuara do të përgjigjen në një mënyrë të fuqishme dhe kuptimplote nëse qeveria ruse angazhohet në veprimtari të dëmshme”, raporton BBC, transmeton Klankosova.tv.