“Unë vetëm pesë mijë i mora, të tjerët vdiqën nga frika”

2 muaj më parë

“Unë vetëm pesë mijë i mora, të tjerët vdiqën nga frika”

Rrëfenjë anonime arabe
Përktheu: Bajram Karabolli

Një mbret arab, duke kaluar nëpër shkretëtirë, papritur, takohet me kolerën e cila po ikte me shumë nxit. Mbreti, i çuditur që e gjeti aty, e pyet.

– Pa ndalu pak, o kolerë, dhe më thuaj ku shkon me kaq nxitim?

– Po shkoj në Bagdad – i përgjigjet kolera. – Mendoj të marrë me vete nja pesë mijë jetë njerëzish.

Pas disa ditësh, mbreti e takon sërish kolerën në shkretëtirë dhe gjithë zemërim i thotë:

– Më gënjeve. Më the se do të merrje pesë mijë jetë njerëzish, por në Bagdad vdiqën njëzet mijë nga kolera.

– Jo – ia kthen kolera – nuk të kam gënjyer. – Unë vetëm pesë mijë mora, të tjerët vdiqën nga frika.