Sulm kibernetik kundër faqes së Institutit gjerman Robert-Koch

1 muaj më parë

Sulm kibernetik kundër faqes së Institutit gjerman Robert-Koch

Piratët e internetit paralizuan përkohësisht faqen e internetit të Institutit-Robert-Koch të enjten e kaluar. Sulmi ndodhi në mëngjes midis orës 8 dhe 10, tha një zëdhënës i Qendrës Federale të Teknologjisë së Informacionit (ITZBund).

Ai konfirmoi në këtë mënyrë një raport përkatës të revistës “Spiegel”. Bëhet fjalë për një të ashtuquajtur sulm DDOS (Distributed Denial of Service) (Mohimi i Shpërndarë i Shërbimit). Policinë e Berlinit nuk e angazhuan pas sulmit kibernetik. Instituti ende nuk ka bërë një kallëzim penal, tha një zëdhënëse e policisë.

Në rastin e sulmeve DDOS, serverat mbingarkohen me një lumë kërkesash të pakuptimta. Kështu që sulmet mund të kryhen në një shkallë të gjerë. Sipas ITZBund, nuk dihet ende se kush është prapa sulmit dhe është ende po bëhen hetime.

Instituti -Robert-Koch është autoriteti federal më i lartë gjerman për sëmundjet infektive dhe ka qenë në vëmendjen e publikut prej muajsh, në kontekstin e pandemisë Corona. I ashtuquajturi pult, në të cilin mblidhen dhe shfaqen shifrat aktuale mbi ngjarjet pandemike, nuk u prek nga sulmi, pasi ai strehohet në një faqe tjetër interneti. Funksionet e aplikacionit paralajmërues për Coronan gjithashtu nuk u prekën nga sulmi. Sulmuesit gjithashtu nuk arritën të depërtojnë në rrjetin RKI.

Për të bllokuar një faqe me sulme DDOS nuk nevojiten thuajse fare njohuri teknike. Kriminelët në internet tani i ofrojnë këto sulme si shërbim me qira. Ata gjithashtu mbështeten në të ashtuquajturat rrjete bot (botnets), të cilat kontrollohen prej tyre. Rrjetet bot përbëhen nga kompjutera që janë rrëmbyer me trojanë ose softuerë tjetër të dëmshëm.

Pronarët te këtyre kompjuterëve, që nuk dyshojnë, zakonisht nuk e kuptojnë që kompjuterat e tyre po keqpërdoren për sulme të tilla. Ndërkohë, botnets-et përbëhen jo vetëm nga kompjutera personalë konvencionalë, por edhe nga objekte të rrjetëzuara në “Internetin e Gjërave”./DW