Shkencëtarët: Mos i pastroni gjethet, ja pse

3 vite më parë

Shkencëtarët: Mos i pastroni gjethet, ja pse

Nëse jetoni në një vend ku bien shumë gjethe në stinën e vjeshtës atëherë ju me shumë mundësi bëni të paevitueshmen: pastrimin me krëher të gjetheve.

Sidoqoftë, sipas kërkimeve të ndryshme ka dalë se ato gjethe janë të mbushura me anthocyanins, dhe disa flovonids. Dhe është më mirë për tokën dhe mjedisin nëse i lini aty ku janë!

Sipas David Wolfe, ka shumë benefite lënia e gjetheve në tokë:

Gjethet e rëna krijojnë habitat për krijesat e ndryshme- Të gjitha llojet e kafshëve përdorin gjethet e rëna për të krijuar fole ose për t’u mbuluar gjatë sulmeve të mundshme. Këtu përfshihen salamandrat, bretkosat, breshkat e vogla, insekte të ndryshme dhe kafshë të tjera.

Gjethet sigurojnë nutricien për organizmat- Gjethet janë një pjesë natyrale e ekosistemit.

Pakëson mbetjet- Mbledhja, grumbullimi dhe më pas hedhja e gjetheve krijon shumë mbeturina të cilat zënë plot 13.5 % afërsisht 33 milion ton. Prandaj mos i hidhni ato!/Shije.al