Punëtori për procesin e anëtarësimit të Kosovës në EITI

4 vite më parë

Punëtori për procesin e anëtarësimit të Kosovës në EITI

Ministria e zhvillimit Ekonomik së bashku me Fondacionin për Shoqëri të Hapur, ka organizuar në Tiranë punëtorinë mbi procesin e anëtarësimit të Kosovës në EITI (Nisma për Transparencë në Industrinë nxjerrëse).

Aty u diskutuan hapat nëpër të cilat duhet të kalojë një shtet para anëtarësimit dhe cilat janë përfitimet që dalin nga kjo iniciativë.

Zëvendësministrja Zogaj-Gashi tha se kjo nismë është e rëndësishme për të gjitha vendet të cilat janë të pasura me resurse minerale dhe si e tillë ka mbështetjen e plotë nga Qeveria e Kosovës.

“Anëtarësimi në EITI, nënkupton vendosjen dhe mbikëqyrjen e transparencës në industrinë nxjerrëse të burimeve natyrore, duke ndihmuar kështu që të ardhurat nga kjo fushë të ndikojnë më shumë në zhvillimin ekonomik të vendit”, ka thënë ajo

Zogaj Gashi me tej tha se përfitimet nga anëtarësimi në EITI përmirëson klimën investive për të nxitur investitor dhe institucione financiare ndërkombëtare, duke shtuar se Qeveria e Kosovës është e përkushtuar që ky proces të avancojë.

“Në këtë kontekst me agjendën e reformave evropiane dhe programin e Qeverisë i kemi dhënë përparësi qeverisjës së mirë, sundimit të ligjit, konkurrueshmërisë dhe krijimin e kushteve për investime, derisa qëllim kryesor kemi transparencën  në pasuritë minerare”, tha zëvendësministrja.

Zogaj Gashi duke shtuar se Kosova është e pasur me resurse minerare, energjetike dhe metaleve me ngjyrë, të cilat paraqesin potencial të rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të vendit.

“Kosova ka 11 zona të interesit që përfshijnë kryesisht zona të pasura me resurse minerare dhe investimet në këto zona do të mund të bëhen tashmë lehtësisht nga investitorë kredibil nëpërmjet ligjit për Investime Strategjike, i cili krijon lehtësi për kompanitë e mëdha që duan të sjellin kapitalin e tyre investues ne Kosovë”, tha ajo./Eo