Nëse rrënqetheni kur dëgjoni muzikë, kjo do të thotë që jeni të veçantë

3 vite më parë

Nëse rrënqetheni kur dëgjoni muzikë, kjo do të thotë që jeni të veçantë

E keni kapur ndonjëherë veten duke dëgjuar muzikë dhe kur papritmas kënga ka ndryshuar, ju keni ndjerë një tronditje a emocion ndryshe?

Flokët në qafën e pasme ju janë ngritur dhe lëkurën tuaj e kanë zënë drithmat. Nëse kjo ju ndodh shpesh, mund të jeni biologjikisht ndryshe nga njerëzit e tjerë që dëgjojnë të njëjtën këngë dhe nuk marrin të njëjtën ndjesi si ju.

Studimi u krye nga Matthew Sachs, një student i diplomuar nga Universiteti i Kalifornisë, i cili studioi efektin e muzikës në tru. Morën pjesë 20 studentë, 10 prej të cilëve raportuan se u ndjenë ndryshe kur dëgjonin këngën e tyre të preferuar dhe 10, të cilët nuk kishin pësuar ndonjë ndryshim apo provuar ndonjë emocion të veçantë.

Studiuesit morën skanimet e trurit të studentëve që u rrënqethën dhe u gjet se kishin një numër të dukshëm, më të lartë të lidhjeve nervore, midis korteksit të tyre auditor, qendrave të përpunimit emocional dhe korteksit paraballor.

Lëkura “paragjykuese” përfshihet në njohjen më të lartë, siç është interpretimi i kuptimit të këngës. Me fjalë të tjera, ata po përjetonin një lidhje më të fortë emocionale me atë që po dëgjonin, sesa 10 njerëzit që nuk kishin asnjë lloj përjetimi./Shije.al