Në ballë të luftës

3 vite më parë

Në ballë të luftës

6 qershori 1944 konsiderohet si dita simbol, kur bota u bashkua për të ndalur të keqen dhe për t’i dhënë fund njëherë e përgjithmonë asaj.

E të shumta janë dokumentaret, filmat, librat dhe historitë e shkruara për D-Day, ditën e zbarkimit të trupave aleatë në brigjet franceze të pushtuara nga nazistët.

Imazhet operacioni disaditor në Normandi janë të shumta, por artistja braziliane Marina Amaral i risjell ato edhe njëherë me ngjyra dhe më të gjalla se kurrë.

Ndërkohë, një punim i ngjashëm u është bërë edhe imazheve të shkrepura nga zbarkimi i trupave amerikane në ishujt Okinaua në Japoni, imazhe me ngjyra që tregojnë akoma më qartë tmerrin e luftës më të përgjakshme që ka njohur njerëzimin./ TCh