Me Handken nobelist u përdhos letërsia

8 muaj më parë

Me Handken nobelist u përdhos letërsia

Nga: Arben Veselaj

Akademia suedeze e Nobelit, lëre që po i injoron dhe tall vlerat universale të letërsisë, por tani ka zënë t’i shpërblejë edhe shkrimtarët neonacistë si PETER HANDKE.

Handke ka bërë disa herë dëshmi se ishte (dhe është ende) një përkrahës i madh i krimit në Ballkan, sidomos i krimit serb ndaj shqiptarëve. Ai e kishte adhuruar Kasapin e Ballkanit (Millosheviqin) si një perëndi. Bile, nga dëshpërimi për perëndinë e tij, kur ai ishte burgosur, e kishte vizituar në burgun Hagës, në vitin 2005. Me atë rast ai kishte shkruar edhe një reportazh, në të cilin, veç karakterit kriminal që ka, s’e kishte fshehur fare as karakterin racist, duke i akuzuar dy gjykatësit e Millosheviqit: “Xhamajkianët e zinj me mjekra të bardha”!

Handke ka kohë që është refuzuar dhe po ashtu është përjashtuar nga asociacione dhe institucione me kredibilitet moral e kulturor kudo nëpër Evropë. Bile, qenë vetë gjermanët ata që të parët e refuzuan Handken, për shkak të veprimeve të tij kontradiktore. Është i njohur tashme fakti se si Juria e çmimit letrar “Heinrich Heine” nga Universiteti Publik i Dyseldorfit të Gjermanisë, pasi e kishte nominuar Handken për këtë çmim, ishte detyruar ta tërheq vendimin, pasi Këshilli Bashkiak i qytetit të Dyseldorfit kishte ndërhyrë ashpër, duke mos e lejuar Jurinë që të zhytej në një skandal të tillë. Dhe kështu – Handke nuk e mori çmimin “Heinrich Heine”-çmim me të cilin më parë ishin lauruar mendjendriturit si: Gunter Kunert, Elfriede Jelinek, Walter Jens, Maks Frish, Wolf Biermann, Hans Magnus Ezensberger etj.

Po ashtu, në vitin 2006 edhe një teatër parisien (“Comedie-Françiase”) e kishte hequr nga repertori i tij një shfaqje sipas një teksti të Peter Handke-s (“Voyage to the Sonorous or the Art of Asking”, sepse atyre ditëve ai u pa duke e mbajtur fjalimin e mortit në varrimin e Millosheviqit në Serbi.

Çmim i Nobel që sot Akademia suedeze ia akordoi Peter Handke-s, është një mesazh i keq për vlerat humaniste dhe universale që i promovon Bota Perëndimore. Me këtë akt u nëpërkëmbën dhe u përdhosën vlerat humaniste që proklamon Letërsia e madhe që nga epet antike e deri tek posmodernia.