Lunaçek: Ngërçi i tanishëm në Kosovë duhet të marrë fund

4 vite më parë

Lunaçek: Ngërçi i tanishëm në Kosovë duhet të marrë fund

Raportuesja për Kosovën në Bashkimin Europian, Ulrike Lunacek, ka uruar qytetarët e Kosovës për Ditën e Pavarësisë, duke thënë se kanë mbetur vetëm disa hapa për të shkuar drejt rrugës së liberalizimit të vizave. 

Lunacek ka shtuar se inkurajon partitë politike në Kosovë që të vazhdojnë punën e tyre në mënyrë konstruktive dhe në frymën europiane, transmeton Gazeta Express.

“Është koha që qytetarët e Kosovës të jenë në gjendje të gëzojnë lirinë për të vizituar miqtë dhe familjen në BE për tre muaj”, ka thënë Lunacek.

Kosova është i vetmi vend në Ballkanin Perëndimor që shtetasve të saj nuk u lejohet lëvizja e lirë pa viza për në BE për tre muaj, ka potencuar Lunacek, duke shtuar se kjo situatë anormale duhet të ndryshojë shpejt në mënyrë që qytetarët të mos ndjehen më “të mbyllur”.

“Liberalizimi i vizave nuk është një e drejtë në vetvete, ajo është e bazuar në meritë. Qeveria dhe Kuvendi në Prishtinë kanë përmbushur pothuajse të gjitha standardet e kërkuara. Drita e gjelbër nga Komisioni për liberalizimin e vizave të vjen pasi që të përmbushen dy kërkesat e mbetura”, thotë Lunacek.

Mirëpo, ajo ka thënë se tani topi është në duart e Kuvendit të Kosovës dhe Qeverisë.

“Ngërçi i tanishëm duhet të marrin fund. Dy kërkesat e mbetura mund dhe duhet të përmbushen nga Kosova shpejtë: ratifikimi i marrëveshjes për demarkacionin e kufirit me Malin e Zi është një domosdoshmëri. Dhe sigurisht, qeveria e Kosovës ka për të ofruar në pikë referimi e dytë: përparimi i mëtejshëm në histori të bindjeve të nivelit të lartë për korrupsion dhe krimit të organizuar duhet të jetë i dukshëm”, ka thënë Lunacek.

Mirëpo, Lunacek tha se korrupsioni është ende i përhapur – siç është rasti me vendet e tjera të rajonit, duke shtuar se lufta kundër korrupsionit është tashmë një çështje qe duhet merret seriozisht.

Ajo u bëri thirrje qeveritarëve për të marrë hapa konkretë për të luftuar në mënyrë më efikase korrupsionin dhe krimin e organizuar në të gjitha nivelet, duke përfshirë edhe në radhët e veta.