Kjo është dieta më e mirë për gurët në veshka!

2 vite më parë

Kjo është dieta më e mirë për gurët në veshka!

Nëse keni gurë në veshka, mund t’ju duhet të ndiqni një dietë të veçantë. Së pari, mjeku juaj do të kryejë disa teste për të gjetur se çfarë lloj gurësh ju formoni. Nga këto, mjeku mund të përcaktojë se cilat ndryshime në dietë mund të jenë të duhurat për ju.

-Çfarë është një gur në veshka?

Një gur veshkash është një masë e fortë që formohet nga kristalet në urinë. Në shumicën e njerëzve, kimikatet natyrale në urinë ndalojnë gurët që të formohen.

-A janë të gjithë gurët në veshka të njëjtë?

Llojet më të zakonshme të gurëve në veshka janë bërë nga kalciumi dhe oksalati. Trajtimi individual për gurët në veshka varet nga lloji i gurëve të veshkave që formohen.

-A ka një dietë që unë mund të ndjek për të parandaluar që të mos kem më shumë gurë në veshka?

Ndonjëherë ndjekja e një diete të veçantë mund të jetë e mjaftueshme për të mos formimin e më shumë gurëve në veshka. Në raste të tjera, medikamentet, përpos një diete të veçantë, mund të jenë të nevojshme. Disa mjekë rekomandojnë dietë DASH. Ju lutem vini re se jo të gjitha rekomandimet dietike kanë benefite për të gjithë llojet e gurëve. Bisedoni me mjekun tuaj për të gjetur se çfarë diete është e duhura për ju.

-Çfarë lloj diete do të duhet të ndjek?

Ju mund t’ju kërkohet të bëni ndryshime në sasinë e kripës (natriumit), kalciumit, oksalatit, proteinës, citratit, kaliumit dhe lëngjeve në dietën tuaj. Një dietolog i regjistruar mund t’ju ndihmojë të bëni këto ndryshime.

-Mjeket rekomandojnë sa më shumë lëngje. Sa “shumë”? A ka rëndësi se çfarë lloj lëngu që pi?

Të qëndroni të hidratuar duke pirë ujë mjaftueshëm është një nga masat më të mira që mund të merrni për të shmangur gurët në veshka. Për të zvogëluar rrezikun e formimit të një guri të ri, është shumë e rëndësishme që të pini së paku tre litra (12 gota) të lëngjeve gjatë gjithë ditës. Në një mot të nxehtë, mund t’ju duhet të pini më shumë për të kompesuar humbjen fluide nga djersitja.

Kjo do të ndihmojë në mbajtjen e urinës më pak të koncentruar. Urina më pak e koncentruar zvogëlon rrezikun e formimit të gurëve. Shumica e lëngut që pini duhet të jetë uji. Mundohuni të pini një gotë ujë para se të shkoni në shtrat dhe nëse zgjoheni gjatë natës për të shkuar në banjë, pini një gotë tjetër para se të ktheheni në shtrat.

Kam pasur një gur kalciumi. Çfarë lloji diete duhet të ndjek? A do të duhet të shmangim ushqimet e pasura në kalcium?

Kalciumi nuk është armiku. Nëse keni kalcium të lartë në urinë atëherë reduktimi i natriumit është i dobishëm për parandalimin e gurit. Në vend të reduktimit të marrjes tuaj të kalciumit, përqendrohuni në kufizimin e natriumit në dietën tuaj dhe kombinoni ushqime të pasura me kalcium me ushqime të pasura me oksalat. Extra natriumi shkakton që të humbni më shumë kalcium në urinën tuaj, duke ju vënë në rrezik për zhvillimin e një guri tjetër. Mjeku juaj ndoshta do t’ju këshillojë që të kufizoni natriumin në 2.000 miligramë çdo ditë.

Ekzistojnë shumë burime të natriumit “të fshehur” siç janë ushqimet e konservuara ose të përpunuara komercialisht, si dhe ushqime të përgatitura dhe të shpejta. Një dietolog ju ndihmon të kuptoni etiketat e ushqimit dhe të bëni ndryshime në sasinë e natriumit që hani. Nëse nuk keni kalcium të lartë në urinë atëherë për reduktimin e gurit mund të jeni më mirë duke u fokusuar në ndryshime të tjera dietetike. Mjeku juaj ose dietologu i regjistruar mund të ndihmojnë në përcaktimin nëse keni nevojë për më shumë ose më pak kalcium dhe t’ju ndihmojë të planifikoni një dietë që është e shëndetshme.

-Kam pasur një gur oksalat. Çfarë lloji të dietës duhet të ndjek? A kam nevojë për të shmangur ushqimet e larta në oksalat?

Gurët në veshka të oksalatit të kalciumit janë lloji kryesor i gurëve të veshkave. Oksalat gjendet në mënyrë natyrale në shumë ushqime, duke përfshirë fruta dhe perime, arra dhe farëra, drithëra, bishtajore, madje edhe çokollata dhe çaj. Disa shembuj të ushqimeve që përmbajnë nivele të larta të oksalatit përfshijnë: kikirikë, raven, spinaq, panxhar, çokollatë dhe patate të ëmbla.

Përmbajtja e oksalatit të ushqimit mund të ndryshojë për shkak të dallimeve në gjëra të tilla si cilësia e tokës dhe gjendja e pjekurisë. Mund të ketë ndryshime edhe në të dhënat e publikuara, pasi në metoda të ndryshme mund të përdoren për të përcaktuar përmbajtjen e oksalatit të ushqimit.

Disa studime sugjerojnë se kufizimi i lartë i ushqimeve me oksalat mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut tuaj për formimin e një guri tjetër oksalati. Megjithatë, shumë ushqime të pasura me oksalat janë të shëndetshëm kështu që është më mirë të mos e kufizoni më tepër dietën tuaj nëse nuk është e nevojshme. Shumica e gurëve të veshkave formohen kur oksalata lidhet me kalcium, ndërsa urina prodhohet nga veshkat.

Studimet e reja tregojnë se ushqimet dhe pijet e pasura me kalcium dhe oksalat së bashku gjatë një vakti është një qasje më e mirë sesa kufizimi i oksalatit, sepse oksalati dhe kalciumi kanë më shumë gjasa të lidhen me njëri-tjetrin në stomak dhe zorrë para se veshkat të fillojnë përpunimin, duke bërë që të ketë më pak gjasa që gurët në veshka të formohen.

-Kam pasur një gur të acidit urik. Cfare do te thote kjo? Çfarë lloji të dietës duhet të ndjek?

Një tjetër lloj i zakonshëm i gurit të veshkave është një gur i acidit urik.
Mishi i kuq dhe kermijtë kanë përqendrime të larta të përbërjes kimike natyrore të njohur si purinë. Marrja e lartë e purinës çon në një prodhim më të lartë të acidit urik që më pas grumbullohet si kristale në nyje ose si gurë në veshka.

Për të parandaluar gurët e acidit urik, reduktoni konsumin e ushqimeve me sasi të lartë purine si mishi i kuq, mishrat e organeve dhe butak, dhe ndiqni një dietë të shëndetshme që përmban kryesisht perime dhe fruta, drithëra të plota dhe produkte të qumështit me yndyrë të ulët. Limitoni alkolin sepse mund të rrisë nivelet e acidit urik në gjak.

Të hani më pak proteina me bazë shtazore dhe të hani më shumë fruta dhe perime do të ndihmojë në uljen e aciditetit të urinës dhe në reduktimin e shansit për formimin e gurëve. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që të pini të paktën tre litra (12 gota) ujë në ditë për të ndihmuar në reduktimin e rrezikut për formimin e gurëve.

-A ka ndonjë gjë tjetër që unë mund të bëj në dietën time për të ndihmuar në parandalimin e gurëve në veshka?

Reduktimi i sasisë së proteinave shtazore mund të ndihmojë. Burimet e proteinave shtazore përfshijnë mish, pulë, mish derri, peshk dhe vezë. Shumica e njerëzve kanë nevojë për vetëm 113-170 gr të ushqimeve me proteina të larta dhe tre porcione të qumështit ose djathit në ditë. Kontrolloni me mjekun ose dietologun tuaj për t’u siguruar që futja e proteinave është e mjaftueshme, por jo shumë.

Gurët kronikë të veshkave shpesh trajtohen me citrate të kaliumit. Studimet kanë treguar se limeade, limonada, fruta të tjera dhe lëngje të pasura në citrate natyrale mund të ofrojnë përfitime të ngjashme parandaluese të gurëve në veshka. Gjithashtu, disa prova sugjerojnë se citrati mund të parandalojë kristalet që tashmë janë të pranishme që të lidhen me njëri-tjetrin, duke i penguar kështu ato që të rriten./Marrë nga faqja zyrtare e Anila Kalleshit