“Gjermania do të marrë 25% të emigrantëve të shpëtuar nga Italia”

8 muaj më parë

“Gjermania do të marrë 25% të emigrantëve të shpëtuar nga Italia”

Gjermania është e gatshme të marrë në një të katërtën e migrantëve që arrijnë në Itali nga deti, tha Ministri i Brendshëm Horst Seehofer të premten, duke sinjalizuar një gjest të vullnetit të mirë për fqinjin jugor përpara bisedimeve të BE-së për emigrimin më vonë këtë muaj.

Vendet e Bashkimit Evropian duan të arrijnë një marrëveshje të përkohshme për ndarjen e kujdesit për migrantët që arrijnë në brigjet e bllokut kur ministrat e brendshëm të takohen në Maltë në 23 shtator.

“Nëse gjithçka që është rënë dakord qëndron, ne do të mund të merrnim 25% të njerëzve të shpëtuar në det dhe të cilët përfundojnë në Itali,” i tha Seehofer gazetës Sueddeutsche.

Italia dhe Greqia janë ankuar prej kohësh për mungesën e një zgjidhjeje të BE për ardhjet e emigrantëve.

Përpjekjet e BE-së për krijimin e një sistemi të kuotave kanë qenë të pasuksesshme, duke përmbushur rezistencën e ashpër nga shtetet lindore.

Rritja e numrit të emigrantëve që mbërritën nga deti gjatë muajve të verës kishte tensionuar marrëdhëniet midis shteteve të BE-së dhe anëtarit të saj Italisë.

Ish-ministri Matteo Salvini mbylli portet e Italisë.

“Unë kam thënë gjithmonë që politika jonë e imigracionit të jetë humane,” shtoi Seehofer. “Ne nuk do të lejojmë askënd të mbytet.”

Një qeveri e re italiane e betuar javën e kaluar ka premtuar të ndryshojë zgjidhjet për shpëtimet e anijeve.

Të enjten Italia tha se kishte bërë një marrëveshje me vendet e BE për të shpërndarë migrantët në anijet e bamirësisë në detin Mesdhe./oramews