Europol me këshilla për kujdes ndaj përdorimit të internetit dhe blerjeve online

2 muaj më parë

Europol me këshilla për kujdes ndaj përdorimit të internetit dhe blerjeve online

Agjencia europiane e policisë së antikrimit, Europol ka publikuar së fundi një raport lidhur me kujdesin ndaj internetit.

Nga Europol porositën të gjithë njerëzit që të bëjnë shtëpinë e tyre një kështjellë të sigurt në internet.

Gjithashtu u dhanë porosi edhe për ndikimin e internetit tek fëmijët.

*Kontrolloni sigurinë dhe vendosjen e intimitetit të lodrave të zgjuara

*Përdorni kontrollet prindërore për të mbrojtur aktivitetin në internet të fëmijës tuaj

*Ndryshoni dhe fjalëkalimin e paracaktuar të fabrikës dhe mbani softwar të azhurnuar

*Flisni me fëmijën tuaj në lidhje me safetën në internet: Dëgjoni përvojat e tyre në internet dhe shpjegoni në tërësi rëndësinë e të qenit po aq i sigurt në internet sa jeni gjatë qëndrimit ‘offline’

Nga Europol u tha gjithashtu se duhet ndjekur burime të besueshme për informimin e aranzhuar të fakteve.

“Nëse bëheni viktima të krimit në internet, raportojeni gjithmonë atë në stacionin policor të shtetit tuaj”, thuhet tutje në këtë raportim, transmeton Indeksonline.

*Rezervoni të dhënat tuaja dhe ekzekutoni azhurnime të rregullta softuerësh

*Wi-Fi: Gjithmonë ndryshoni fjalëkalimin e parazgjedhur të routerit

*Rishikoni parashikimet e aplikacioneve tuaja dhe fshini ato që nuk i përdorni

*Siguroni pajisje elektronike me fjalëkalime, pin ose informacion biometrik

*Instaloni antivirus në të gjitha pajisjet që lidhen me internet

*Zgjidhni fjalëkalime të forta të ndryshme për llogaritë e juaja

*Rishikoni cilësimet e intimitetit të llogarive tuaja të rrjeteve sociale

Këshilla për blerje nga interneti

*Bleni nga shitësit e besueshëm në internet dhe kontrolloni vlerësimet individuale

*Përdorni kartat e kreditit kur bëni blerje në internet për mbrojte më të fortë

*Mendoni dy herë: Nëse një ofertë duket të mos jetë e vërtetë, është sigurisht ashtu

*Kontrolloni aktivitetin tuaj të llogarisë