BE do të mbrojë qytetarët nga xhungla digjitale

7 muaj më parë

BE do të mbrojë qytetarët nga xhungla digjitale

Skandali i Facebook ka hedhur hapin e urgjencës për të mbrojtur informacionin personal në një “xhungël” digjitale, tha ministri i drejtësisë i BE përpara se rregullat e reja evropiane të të dhënave të bëhen ligj.

Në një intervistë me AFP, Vera Jourova tha se skandali ishte një thirrje zgjimi për kritikët që e kishin parë Bashkimin Evropian si shumë të shpejtë për të rregulluar të dhënat në internet.

“Kjo shpjegoi se ne me të vërtetë po jetojmë në një lloj xhungle ku po humbim vetveten”, tha Jourova në Bruksel. “Ne po japim informacion për jetën tonë private, për identitetin tonë, për gjërat intime”, tha ajo.

“Informacioni shkon në kutinë e zezë dhe nuk kemi ndonjë ide se çfarë po ndodh atje, të cilët mund ta abuzojnë, kush mund t’ia shesë atë dikujt”, shtoi Jourova.

Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR), që hyn në fuqi më 25 maj, përcakton të drejtat e individëve, të tilla si ata ku ato shprehimisht japin leje për përdorimin e të dhënave të tyre.

Ata gjithashtu kanë të drejtë të dinë se kush po përpunon informacionin e tyre dhe për çfarë qëllimi, si dhe të fshihet informacioni.

Gjigantët e Silicon Valley si Facebook, Google dhe Twitter, si dhe bankat dhe organet publike do të duhet të zbatojnë rregullat ose të përballen me gjoba masive.

Shefi i Facebook, Mark Zuckerberg vetë pranoi rëndësinë e GDPR pasi firma kërkimore Cambridge Analytica plaçkiti të dhënat personale të dhjetëra milionëve të përdoruesve të rrjetit social për zgjedhjet presidenciale të vitit 2016 në SHBA.

Jourova tha se mbështetja e Zuckerbergut shkaktoi një “fushatë efikase” për GDPR në një mënyrë që ajo do të kishte qenë e shtyrë të bënte vet.