BBC: Aplikacioni koronavirus në Mbretërinë e Bashkuar duhet të respektojë të drejtat e privatësisë

1 vit më parë

BBC: Aplikacioni koronavirus në Mbretërinë e Bashkuar duhet të respektojë të drejtat e privatësisë

Shefave të shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar po nxiten të mbrojnë privatësinë e njerëzve përpara lëshimit të pritshëm të një aplikacioni për të ndihmuar në trajtimin e pandemisë së koronavirusit.

Një letër e hapur e publikuar nga një grup i “teknologëve përgjegjës” paralajmëron se nëse prishen qoshet, besimi i publikut në NHS do të dëmtohet.

Dhe u kërkon personave përgjegjës që të jenë më të hapur në lidhje me planet e tyre për mbledhjen e të dhënave, raporton “BBC”, transmeton lajmi.net.

Koreja e Jugut, Singapori dhe Izraeli janë ndër vendet që kanë vendosur tashmë aplikacione që mund të ndihmojnë autoritetet të gjurmojnë me kë përdoruesit kanë rënë në kontakt, për të ndihmuar në modelimin e përhapjes së virusit.

Tajvani gjithashtu ka prezantuar atë që e quan një sistem “gardh elektronik” që paralajmëron policinë lokale nëse një përdorues i karantizuar largohet nga shtëpia e tyre ose fiket celularin e tyre për shumë kohë.

Dhe në Evropë, një numër i operatorëve të rrjetit celular kanë ofruar të japin të dhëna anonimizuese në lidhje me lëvizjet e përdoruesve për të ndihmuar në identifikimin e “zonave të nxehta” të mundshme, ku virusi mund të jetë më i rrezikuari nga përhapja.

Këshilltari i Kryeministrit Dominic Cummings organizoi një takim në Downing Street në 11 mars në të cilin u pyetën dhjetëra drejtues të industrisë së teknologjisë si mund të ndihmonin në zhvillimin e një aplikacioni për të trajtuar Covid-19 në MB. Por nuk ka asnjë njoftim zyrtar për atë që do të bëjë apo kur do të nisë.